Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Parlimen dijangka bubar minggu ini selepas perjumpaan khas UMNO di PWTC petang ini

Parlimen dijangka bubar minggu ini selepas perjumpaan khas UMNO di PWTC petang ini

Parlimen dijangka bubar minggu ini selepas perjumpaan khas UMNO di PWTC petang ini. Tokoh-tokoh Pakatan Harapan (PH) menjangkakan pilihan raya akan dibubarkan minggu ini, sebelum kerajaan membentangkan belanjawan 2023.

Parlimen dijangka bubar minggu ini selepas perjumpaan khas UMNO di PWTC petang ini

Naib Presiden Amanah Mahfuz Omar dan ahli politik veteran DAP Lim Kit Siang menjangkakan parlimen dibubarkan pada Khamis, sehari sebelum pembentangan belanjawan.

“Kesian kat YAB PM (yang amat berhormat perdana menteri).

“Demi nak jaga hati kawan-kawan perompak Jumaat ini dah nak kena bubar juga parlimen,” kata Mahfuz.

Setakat semalam, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dilapor berada di luar negara dan tiada pertemuan dijadualkan untuk Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob menghadap baginda.

Ismail Sabri terus ditekan partinya Umno untuk membubarkan parlimen, tindakan yang berpotensi menjadikannya sebagai perdana menteri paling singkat.

Menulis di media sosial, Mahfuz kelihatan pasrah dengan langkah itu, walaupun Pakatan Harapan (PH) berpendirian pilihan raya tidak wajar diadakan ketika musim banjir.

“Tak apalah YAB, bubar pun bubarlah, asal ada ketentuan.

“Duk dingdong dingdong pasal PRU15 ini menyusahkan rakyat saja.

“Selamat membubar,” sindirnya.

Ketika dihubungi, Mahfuz memberitahu Malaysiakini, kemungkinan pengumuman tersebut akan dimaklumkan dalam perjumpaan khas Umno di PWTC petang ini.

“Paling lewat hari Khamis dia (Ismail Sabri) akan umum untuk pembubaran yang berkuat kuasa pada hari Jumaat,” katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, jika belanjawan dibentangkan dahulu, pembubaran parlimen tidak dapat dibuat kerana memerlukan masa untuk dia dibahaskan.

“Jadi saya fikir, dia juga nak mengelak daripada… kalau bentang bajet dulu, kena mengambil masa dua minggu untuk memberi laluan kepada perbahasan (bajet) sebelum dibubar.

“Jadi dia bubar sebelum hari Jumaat,” katanya.

Sementara itu, Mahfuz melihat, jika parlimen benar dibubarkan dalam masa terdekat, ia akan membazirkan masa sidang parlimen yang sedang membincangkan beberapa rang undang-undang (RUU) yang penting.

“Ini akan menunjukkan yang kerajaan tak sensitif.

“Sepatutnya, sebelum sidang parlimen ini dah bubar. Kenapa perlu panggil sidang parlimen dulu, tiba-tiba kita bubar?” katanya.

PRU 5 November?

Parlimen dijangka bubar minggu ini selepas perjumpaan khas UMNO di PWTC petang ini

Sementara itu, Lim yang juga anggota parlimen Iskandar Puteri berkata dia hari ini menerima mesej yang berbunyi:

“Sumber terkini: 6 Oktober parlimen dibubarkan; 5 November PRU.”

Senada dengan mahfuz, Lim berkata, tindakan itu jika benar dilakukan, seperti penghinaan kepada parlimen yang sedang membincangkan beberapa RUU.

“Seorang perdana menteri yang bertanggungjawab tidak patut dengan sengaja menghina parlimen dengan membuat Dewan Rakyat membahas dan meluluskan RUU yang tidak menjadi undang-undang akibat pembubaran Parlimen,” katanya.

Sementara itu, FMT melaporkan Umno akan mengadakan perjumpaan khas ketua-ketua bahagian, termasuk sayap Pemuda, Wanita dan Puteri, di ibu pejabatnya di Kuala Lumpur pada dua petang ini.

Pertemuan dengan Presiden Ahmad Zahid Hamidi dan Ismail Sabri itu dikatakan perhimpunan terbesar dan terakhir Umno sebelum parlimen dibubarkan.-Malaysiakini

Baca: Selain Parlimen Najib juga mohon untuk melawat kawasannya di Pekan

Kerajaan penyangak UMNO pasti akan melantik peguam yang melindungi penyangak – Tun M

Speaker benarkan Najib untuk hadir dalam sidang parlimen jika dia mahu

Share This Story

Berita Berkaitan