Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Perlis akan bubar DUN jika PRU dalam masa terdekat

KANGAR: Kerajaan negeri akan turut membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) sekiranya Parlimen dibubarkan bagi membolehkan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) diadakan pada bila-bila masa.

Menteri Besar, Datuk Seri Azlan Man berkata, bagaimanapun, perkara itu bergantung atas perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail.


Katanya, pembubaran Parlimen dibuat berdasarkan pertimbangan khusus melibatkan kemajuan negara yang mendesak dan bukannya disebabkan kepentingan pihak tertentu semata-mata.

“Ini disebabkan telah wujud suasana ketidaktentuan dalam negara walaupun kita lihat ada pertumbuhan ekonomi, namun terdapat sektor-sektor yang tidak begitu memberangsangkan. Malah, kita lihat buat masa ini pelabur luar hanya mengambil pendekatan untuk tunggu dahulu dan mereka melihat kepada kestabilan,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Hari Sukan Negara (HSN) 2022 Peringkat Negeri Perlis di Dataran Dato Sheikh di sini hari ini.
Baru-baru ini, tiga negeri di bawah kerajaan Pakatan Harapan (PH) iaitu Selangor, Pulau Pinang, dan Negeri Sembilan mengambil pendirian untuk tidak akan membubarkan DUN masing-masing sekiranya Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat.

Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan berkata, Majlis Presiden menerima pendirian Menteri-Menteri Besar Selangor dan Negeri Sembilan serta Ketua Menteri Pulau Pinang bahawa DUN bagi negeri-negeri tersebut akan dibubarkan pada 2023.

Selain negeri di bawah PH, negeri-negeri di bawah pemerintahan kerajaan Pas juga mengambil pendekatan membubarkan DUN tahun depan.

Dalam pada itu, Azlan yang juga Pengerusi Perhubungan UMNO negeri berkata, parti itu di peringkat negeri sedang dalam proses terakhir bagi melengkapkan senarai calon yang akan bertanding pada PRU15 sebelum diserahkan kepada pucuk pimpinan tertinggi pada Isnin ini.

“Calon-calon yang ditetapkan itu haruslah memenuhi syarat ‘WALI’ ditetapkan iaitu ‘winnable’ (boleh menang), ‘acceptable’ (diterima) serta ‘likeable’ (disenangi),” katanya.

Share This Story

Berita Berkaitan