Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Seluruh negara alami peralihan monsun sehingga hujung tahun – METMalaysia

Seluruh negara alami peralihan monsun sehingga hujung tahun - METMalaysia

Seluruh negara alami peralihan monsun sehingga hujung tahun – METMalaysia. Seluruh negara kini berada dalam fasa peralihan monsun baharu iaitu sehingga awal November depan yang akan mengakibatkan ribut petir.

Berdasarkan dalam satu kenyataan dari Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) ketika fasa tersebut, rantau negara ini juga dijangka berlakunya hujan lebat dan angin kencang dalam jangka masa yang singkat.

“Kebanyakan kawasan yang terlibat adalah negeri-negeri di Pantai Barat dan pedalaman Semenanjung, barat Sabah serta bahagian barat hingga ke tengah Sarawak.

“Keadaan cuaca tersebut dijangka menyebabkan berlakunya banjir kilat serta kerosakan pada struktur yang tidak kukuh,” kata kenyataan METMalaysia tersebut.


METMalaysia turut memaklumkan, kebiasaan Monsun Timur Laut pula akan bermula pada bulan November dan akan berakhir pada Mac tahun hadapan.

Ketika monsun tersebut, negara akan menerima tiupan angin yang konsisten dari arah Timur Laut di antara 10 hingga 20 kilometer per jam.

Beberapa siri hujan lebat yang menyeluruh juga dijangka akan berlaku terutama di negeri-negeri Pantai Timur Semenanjung dan barat Sarawak. –UTUSAN

Baca: Tiga negeri ini risiko banjir besar hujung tahun ini – Pakar

Tiga negeri ini risiko banjir besar hujung tahun ini – Pakar

Hujan lebat dan ribut petir seluruh negara dijangka berlaku sampai tahun depan

Share This Story

Berita Berkaitan