Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

[Video] Hari Halloween Bertukar Tragedi, 149 maut di Itaewon

Hari Halloween Bertukar Tragedi, 149 maut di Itaewon. Sekurang-kurangnya 149 orang maut dan lebih 78 lagi cedera akibat sesak nafas dan serangan jantung dalam tragedi menakutkan semasa sambutan Hari Halloween di Bandar Itaewon, Korea Selatan lewat malam semalam, lapor akhbar The Korean Herald pagi ini.

Pihak bomba mula menerima laporan pesakit yang mengalami kesukaran bernafas pada jam 10.22 malam (waktu tempatan) pada Sabtu.

Daripada 149 orang yang meninggal dunia, 101 telah dipindahkan ke hospital. Baki 45 mayat telah disimpan di lokasi dan kemudiannya dipindahkan ke gimnasium dalaman pelbagai guna berdekatan.

Pegawai bomba tempatan memaklumkan proses mengenal pasti si mati dijangka mengambil sedikit masa.

Kebanyakan yang maut berumur dalam lingkungan 20-an. Pegawai menjangkakan bahawa jumlah korban akan terus meningkat sepanjang hari ini.

Pegawai mengesahkan bahawa dua warga asing maut dan 15 warga asing cedera setakat pukul 6:40 pagi Ahad(waktu tempatan).

Ketua bahagian jenayah Polis Yongsan, Choi Eul-cheon, berkata tiada laporan berkaitan dadah telah disahkan.

Kenyataan tersebut bagi menjawab persoalan sama ada dadah terlibat dalam kejadian itu.

Pihak bomba mengeluarkan maklum balas peringkat pertama pada jam 10.38 malam (waktu tempatan) pada hari Sabtu dan kemudian menaik tarafnya ke peringkat tiga pada pukul 11:50 malam (waktu tempatan).

Seramai 848 anggota termasuk 364 anggota bomba digerakkan bagi menangani insiden ngeri berkenaan dengan 142 ambulans telah dikerahkan ke lokasi kejadian.


Pada kira-kira pukul 11:30 malam (waktu tempatan) pekerja penyelamat dirakqmsedang menjalankan bantuan pernafasan kecemasan ke atas berpuluh-puluh orang yang tidak sedarkan diri berhampiran Hotel Hamilton di Itaewon, demikian menurut laporan.

Laporan awal menyebut terdapat kira-kira 50 mangsa mengalami serangan jantung di tempat kejadian.

Kira-kira 100,000 orang berada di daerah hiburan sepanjang hari semalam untuk meraikan hujung minggu Halloween pertama tanpa pelitup muka dan langkah-langkah penjarakan sosial sejak bermulanya wabak Covid-19.

“Semua kementerian dan agensi berkaitan, yang diketuai oleh menteri pentadbiran awam dan keselamatan, diarahkan berusaha sedaya upaya untuk segera memberikan bantuan kepada mangsa,” menurut Lee Jae-myung, seorang timbalan jurucakap pejabat presiden mewakili Presiden Yoon Suk-yeol.


Presiden juga penubuhan jawatankuasa langkah keselamatan untuk menangani kebarangkalian insiden kecemasan serupa yang boleh tercetus pada acara Halloween yang berlangsung di seluruh negara.

Datuk Bandar Seoul, Oh Se-hoon juga telah mengambil keputusan untuk pulang segera dari perjalanan perniagaannya di Eropah.

SUMBER : KOSMO! ONLINE

BACA : Bayi 12 bulan antara mangsa kemalangan rempuhan lori

“Imigresen yang paksa saya pakai tudung”- Sajat

[Video] Tragedi 6 tahun lalu berulang kembali

Share This Story

Berita Berkaitan