Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

33 tong cecair kimia dibuang secara haram

33 tong cecair kimia dibuang secara haram. Sebanyak 33 tong berisi cecair bahan kimia ditemukan di kawasan lapang berhampiran jalan ke Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng di sini, petang Isnin dengan semuanya didapati bocor.

Dipercayai puluhan tong berkenaan telah dibuang secara haram di kawasan itu oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Perak berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung perkara itu pada jam 5.01 petang.

Anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Gopeng dengan dibantu BBP Simpang Pulai serta Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (Hazmat) BBP Pasir Puteh digerakkan ke lokasi kejadian.

Selain itu katanya, agensi lain yang terlibat ialah pihak polis dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

“Kesemua tong didapati telah bocor dan setiap tong mengandungi 20 peratus cecair di dalamnya. Kandungan SW 402/ UN 1760 scheduled waste di dalam tong tersebut.

“Pasukan bomba yang tiba membuat ‘size up’ dan ‘cordon area’ sebagai langkah berjaga-jaga, seterusnya bantuan daripada pihak Hazmat BBP Pasir Puteh tiba.

“Pasukan Hazmat telah membuat detection (pengesanan) dan sampling di tempat kejadian dan operasi diteruskan dengan menutup cecair terdedah dengan pasir,” katanya dalam kenyataan pada Isnin malam.

Katanya lagi, pengesanan dilakukan sekali lagi bagi memastikan tiada lagi bahan berbahaya di kawasan tersebut.
Agensi

Baca : [Covid19] Varian Omicron XBB melanda Malaysia

PDRM siasat video tular lelaki belasah wanita

Kes Demam Denggi meningkat 174.7 peratus

Share This Story

Berita Berkaitan