Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

PN menang sebab rakyat tolak UMNO bukan sokong pada PAS – Penganalisis

PN menang sebab rakyat tolak UMNO bukan sokong pada PAS - Penganalisis

PN menang sebab rakyat tolak UMNO bukan sokong pada PAS – Penganalisis. Seorang penganalisis menolak pandangan seorang pemimpin PAS bahawa prestasi memberangsangkan Perikatan Nasional (PN) dalam pilihan raya umum baru-baru ini adalah disebabkan oleh peningkatan populariti politik Islam.

Saintis politik Chandra Muzaffar berkata, PN dan PAS berjaya hanya kerana pengundi Melayu hilang kepercayaan terhadap Umno, yang sebelum ini mendapat sokongan sebahagian besar pengundi.

Beliau memberitahu FMT bahawa kes rasuah yang berterusan melibatkan pemimpin tertinggi Umno adalah kunci peralihan pengundi ke PN.


“Desak-desakan meletakkan calon yang dikompromi dalam soal integriti membuatkan pengundi tipikal Umno terpesong,” katanya.

“Jadi pengundi Melayu beralih kepada parti yang mereka rasa paling selesa, dan PAS paling hampir dengan mendakwa mewakili Islam.”

Chandra juga berkata, PAS ketinggalan dalam menangani “cabaran sebenar” yang sedang dihadapi Malaysia, seperti inflasi, pengangguran dan ketegangan etnik.

“Sekiranya PAS menterjemahkan undi kepada peningkatan sokongan kepada parti, ia mesti mempertimbangkan semula pendekatan ideologinya dengan lebih mendalam untuk mengukuhkan sokongannya,” katanya.

Beliau berkata, PAS boleh meluaskan pengaruhnya jika ia boleh mengaitkan prinsip dan nilainya dengan cabaran sosial dan ekonomi.

Pada PRU15, calon PAS memenangi 49 kerusi, jumlah tertinggi di kalangan semua parti individu. Ia bertanding menggunakan lambang sendiri dan PN.

Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Antarabangsa dan Hubungan Luar PAS, Khalil Abdul Hadi baru-baru ini berkata, kejayaan parti itu dalam pilihan raya menunjukkan politik Islam semakin popular di Malaysia dan politik agama konservatif parti itu menjadi lebih menarik kepada pengundi muda dan kali pertama.

Khalil, anak presiden PAS, juga berkata, orang ramai mahu melihat bagaimana parti itu boleh menyumbang kepada negara, “terutamanya dalam isu kebajikan dan ekonomi”.


Seorang lagi penganalisis, Azmi Hassan dari Akademi Nusantara berkata, populariti PN dalam kalangan pengundi pertama dan muda pada PRU15 mungkin disebabkan keinginan mereka untuk kerajaan baharu.

Beliau berkata, Pakatan Harapan dan Barisan Nasional yang lebih mantap telah “dikaitkan dengan stigma politik negatif”. Tempoh masa PN dalam kerajaan persekutuan adalah “sangat singkat”, katanya.

Beliau berkata, pengundi ini yang mengundi PN, berani membuat keputusan yang tidak akan dilakukan oleh pengundi yang lebih tua daripada mereka.

Beberapa pakar lain telah mengaitkan prestasi PN pada PRU15 dengan penggunaan TikTok untuk mendapatkan undi belia. Mereka berkata platform media sosial adalah sumber utama maklumat politik untuk ramai pengundi muda.- FMT

Baca: Hadi Awang layak jadi ketua pembangkang sebab ada pengalaman – Zuhdi

“Jatuhkan kerajaan kerja mengarut”

Pilihanraya Negeri perlu dilaksanakan serentak, ini alasan SPR

Share This Story

Berita Berkaitan