Kisah Malaysia - Koleksi Viral Terkini Tentang Malaysia     ...

Polis mati dalam keganasan tunjuk perasaan membantah kenaikan bahan api

Polis mati dalam keganasan tunjuk perasaan membantah kenaikan bahan api – Jordan menangkap berpuluh-puluh orang yang dituduh terlibat dalam tunjuk perasaan membantah kenaikan harga bahan api seperti petrol dan diesel selepas seorang pegawai kanan polis ditembak mati, kata agensi keselamatannya kelmarin.

Timbalan ketua polis wilayah Maan, Kolonel Abdul Razzaq Dalabeh meninggal dunia akibat tembakan di kepala di bandar Al-Husseiniya Khamis lalu ketika cuba mengawal apa yang disifatkan oleh pihak berkuasa sebagai ‘rusuhan’.

“Seramai 44 orang yang terlibat dalam rusuhan di beberapa rantau di Jordan telah ditangkap dan akan dihadapkan ke mahkamah,” kata Direktorat Keselamatan Awam dalam satu kenyataan.


Menurutnya, anggota pasukan keselamatan tambahan telah di hantar ke wilayah-wilayah terbabit. Pihak berkuasa berkenaan mendakwa bahawa ‘samseng dan pelaku vandalisme’ menjadi dalang di sebalik keganasan di Maan itu, selatan Jordan.

Pemerintah Jordan, Raja Abdullah II memberi amaran pada Jumaat lalu bahawa ‘sesiapa yang mengangkat senjata menentang negara akan ditangani secara tegas’.

Dua anggota polis lain ditembak dan cedera, juga di Al-Husseiniya, kata direktorat sama.


Pemandu teksi dan lori di beberapa wilayah di selatan Jordan memulakan tindakan mogok lebih seminggu lalu.

Mereka disertai oleh pemandu bas dan peniaga yang menutup kedai masing-masing, Rabu lalu, sebagai membantah harga bahan api lebih tinggi.

Bantahan tercetus minggu lalu apabila penunjuk perasaan menyekat jalan-jalan dengan membakar tayar dan melakukan konfrontasi terhadap pasukan keselamatan di sesetengah kawasan.

Harga bahan api naik hampir dua kali ganda di Jordan berbanding setahun lalu, terutamanya minyak diesel yang digunakan oleh trak dan bas di samping minyak tanah.

Minyak petrol Ron95 dijual pada harga sekitar 1.170 dinar (RM7.30) untuk satu liter dan diesel berharga 0.895 dinar (RM5.58) seliter.

Baca : [Video] Lelaki berang dengan sikap pemandu van yang kejam menggilis ular

[Video] Lelaki dikatakan ‘ajaib’ tidak mengalami kecederaan selepas dilanggar bas

Puluhan ribu orang di Dhaka desak Perdana Menteri letak jawatan

Share This Story

Berita Berkaitan